Nu de puțin timp tehnologia este elementul care s-a strecurat în toate domeniile făcând viața oamenilor mai ușoară și transformând comunicarea într-un element vital. Tehnologia a invadat și domeniul educațional, facând parte dintr-un sistem modern și interactiv de predare – învățare pe care din ce în ce mai multe instituții de învățământ îl abordează. Când tehnologia este prieten și când este dușman în acest amplu proces aflăm în rândurile următoare.

Rolul tehnologiei în predarea și învățarea unei limbi străine

În prezent, foarte rare mai sunt cursurile de limbă străină în care tehnologia să nu îsi spună cuvăntul. Fie că este vorba de casete audio, CD-uri, DVD-uri, clipuri educative sau aplicații pe tablete sau telefon, tehnologia este un element cheie al procesului de predare – învățare a unei limbi străine. Scopul tehnologiei este acela de a face mai usoară predarea și învățarea limbii și este folosită indiferent de vârsta sau niveul cursanților, oferindu-le profesorilor șansa de a își organiza mai bine lecțiile și de a-i antrena pe cursanți într-un mod atractiv în activitățile specifice.

Când este tehnologia un prieten în învățarea unei limbi străine?

• Folosirea matrialelor audio și video în clasă rprezintă o excelentă modalitate de îmbunătățire a vocabularului și a capacității de înțelegere a unei limbi străine. Astfel de materiale pot fi utilizate atât pentru Young Learners, cât și pentu grupele de adulți.

• Folosirea aplicațiilor pentru telefon sau tabletă reprezintă o metodă interactivă și foarte distractivă de învățare a unei limbi străine. Există aplicații special create pentru îmbunătățirea vocabularului sau care pun accentul pe gramatică.

• Podcast-urile reprezintă o metodă foarte eficientă prin care cursanții își pot dezvolta capacitatea de înțelegere a unei limbi străine și în același timp acestea le oferă șansa de a-și îmbunatați capacitatea de conversație prin crearea altor podcast-uri. Podcast-urile sunt create în funcție de mai multe criterii, acoperind o gamă largă de subiecte.

• Așa numiții pen pals sunt acele persoane care se află în plin proces de învățare a unei limbi străine și care comunică prin intermediul e-mail-ului sau al unui chat, scopul principal fiind acela de a-și îmbunătății scrierea și skill-urile conversaționale.

• Pentru îmbunătățirea exprimării într-o limbă străină există și Skype Pals.

• Jocurile online sunt îndrăgite mai ales de către cei mici. Există o multitudine de site-uri educative care îi ajută pe cei mici să învețe o limbă străină prin intermediul jocurilor.

Când se transformă tehnologia în dușman?tehnologie

Există situații în care tehnologia folosită pentru predarea și învățarea unei limbi străine se poate transforma într-un adevărat dușman. Iată care sunt acele situații:

• Încerci să înveți singur o limbă străină fie printr-un curs online, fie folosind materiale printate însoțite de suport audio/video.

• Ești trainer și pui prea mult accent pe folosirea tehnologiei fără să îți dai seama de faptul că nu mai ești orientat către un aspect foarte important în predarea și învățarea uneil limbi străine: comunicarea.

• În procesul de predare înlocuiești clasica tablă de scris cu o prezentare în PowerPoint