Foarte multe persoane confunda cele doua concepte, considerând ca a fi profesor este același lucru cu a fi trainer. In realitate, chiar dacă intre cele doua accepțiuni sunt foarte multe asemănări, profesorul și trainer-ul au responsabilități diferite.

In mod normal, numim profesor persoana integrata in învățământul de stat, al cărei rol este acela de a forma elevii înscriși în același sistem educational.

Trainerul este acea persoana al cărei rol este de a instrui cursanții într-un anumit domeniu. Spre deosebire de profesor, trainer-ul intervine mai mult în procesul de predare, în funcție de domeniul ales, în cazul nostru limbile străine, și are rolul de a forma un comportament în rândul cursanților.  Mai pe înțelesul tuturor, un profesor te învață tot ce vrei sa știi, în timp ce un trainer va aprofunda fiecare element al lecției pentru a fi sigur ca ai înțeles.

Chiar dacă și profesorul completează teoria cu partea aplicativa, iar trainer-ul îmbina într-un mod creativ și interactiv aplicațiile cu teoria acolo unde este cazul, diferențele dintre un profesor și un trainer sunt vizibile la nivel conceptual. Si daca ar fi sa oferim o definiție poetica celor doua accepțiuni aceasta ar suna cam asa: “Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn” Benjamin Franklin.

Teaching vs. training

Procesul de predare al unui profesor se bazează într-o mare măsura pe latura teoretica, în timp ce activitatea unui trainer estte orientata către latura practica

Profesorul oferă o cantitate mare de noi informații, în timp ce trainer-ul se asigura ca informațiile sunt bine asimilate și puse în practica

Training-ul poate fi considerat ca o parte a sistemului de predare

Procesul de predare are rol informativ în timp ce training-ul are rolul de a ajuta cursanții să își formeze deprinderi și obiceiuri.

Training-ul pune accentul pe abilități în timp ce simpla predare din partea profesorilor pune accentul pe cunoaștere.

Profesorul pune accentul pe lucrul cu întreaga clasă, în timp ce trainer-ul se ocupa individual de fiecare elev și pune accentul pe lucrul în perechi și interacțiunea în echipe.

Așadar, chiar dacă intre cele doua concepte exista foarte multe diferențe, o persoana nu poate fi considerata trainer fără a fi, înainte de toate, profesor.

Cum sa devii trainer într-o companie?

Foarte multi profesori de limbi străine visează sa devina trainer-i intr-o companie. Avantajele sunt numeroase iar mediul de lucru este unul competitiv. Însa, în același timp, și responsabilitățile sunt numeroase iar profesionalismul și seriozitatea trebuie sa fie punctele forte ale persoanei în cauza.

Înainte de a deveni trainer de limbi străine într-o companie, ai nevoie de o experienta relevanta sau, cel puțin, ai nevoie de recomandări pe măsura, dacă ești la început. Te poți afilia unui centru de limbi străine sau iți poți crea o oferta personala pe care sa o prezinți companiei.

Iată ce pași trebuie sa urmezi înainte de a deveni trainer într-o companie

  • Documentează-te cu privire la aceasta. Atunci când iți creezi oferta și portofoliul trebuie sa dai dovada de profesionalism și trebuie sa demonstrezi ca te interesează ceea ce vrei sa faci și te-ai documentat cu privire la compania in care vrei sa predai.
  • Asigura-te ca stăpânești foarte bine limba străină pe care iți dorești sa o predai. Într-o companie este vorba de un nivel ridicat si chiar dacă viitori cursanți nu cunosc limba străină, își vor da seama imediat când trainer-ul nu este sigur pe el.
  • Creează o oferta care sa atragă atenția și demonstrează ceea ce cunoști. Adaugă în oferta pe care o creezi informații importante despre tine, despre cariera ta didactica, diplomele si specializările pe care le ai precum și recomandări.
  • In funcție de domeniul de activitate al companiei pentru care optezi, nu uita sa menționezi și informații despre limbajul de specialitate pe care îl poți preda membrilor companiei.
  • Trimite oferta prin e-mail și stabilește o întâlnire cu reprezentantul companiei.
  • Nu uita ca trebuie sa ai foarte bune abilitati de comunicare asa ca, daca nu stai foarte bine la acest capitol, incearca sa te pui la punct cu exprimarea si comunicarea.
  • La intalnire, stabileste forma de colaborare in functie de preferintele tale si de propunerile angajatorului.
  • Continua sa te dezvolti. Daca ti-ai atins scopul si ai devenit trainer intr-o companie, este momentul pentru urmatorul pas.

 

Mult succes.

Sursa foto: fulllimitselling.com